17. kesäkuuta 2014

Focaccia


Tämän reseptin olen joskus bonganut jostain lehdestä, kirjoittanut sen vain ylös tarkempia tietoja laittamatta. Onneksi (?) kuitenkin reseptejä eivät koske tekijänoikeuslait, joten voin tämän teille jakaa.

Focaccia on parasta lämpimänä, erityisesti itse pidän siitä saunan jälkeisenä herkkuna. Tässä ohjeessa ei focaccian pinnan päälle tule ihmeellisyyksiä, mutta päälysiin on vain mielikuvitus rajana! Voi laittaa tomaattia, oliiveja, perunaa, sipulia...

---

Focaccia
1 pellillinen

n. 11 dl durum-vehnäjauhoja
½ pkt hiivaa (25g)
4 dl vettä
1 ½ dl valkoviiniä
1 ½ dl oliiviöljyä
½ rkl sormisuolaa/suolaa myllystä

pinnalle
oliiviöljyä
sormisuolaa
rosmariinia

Ota viini huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista, jotta se ei viilennä taikinaa. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kuivat aineet kulhoon ja sekoita siihen hiivaliuos. Sekoita vuorotellen viini ja oliiviöljy taikinaan, kunnes taikina on kiinteä. Lisää tarvittaessa jauhoja. Vaivaa noin 10 minuuttia. Anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 2 tuntia.

Sivele pellin päällä oleva leivinpaperi oliiviöljyllä. Painele kohonnut taikina leivinpaperille tasaiseksi. Anna kohota vähintään 2 tuntia.

Sivele leivän pinnalle oliiviöljyä ja ripottele suolaa ja tuoretta rosmariinia (tai haluamiasi päälysiä). Painele pintaan kuoppia, näin maut menevät myös leivän sisään. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuttia. Pirskota vielä tuoreen leivän päälle oliiviöljyä.

Nauti lämpimänä, mutta erinomaista myös paahdettuna. Väliin sopii esim. rucola, punasipuli, tomaatti ja vuohenjuusto.

---

Tätä vein myös naapurinrouvalle, joka edellisenä päivänä oli kummastellut viinin käyttöä leivän leivonnassa. Viinistä tulee leipään kuitenkin tiettyä happamuutta ja makuun syvyyttä. Rouva tykästyikin leipään kovin, tosin flunssapotilas on varmaan kaikista tuomisista iloinen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti