Karjalanpiirakoita en ole tehnyt yläasteen pakollisten kotitaloustuntien jälkeen. Päätin kuitenkin haastaa itseni ja kokeilla, sujuisiko se vielä. Riisipuuron keitin edellisenä yönä (vähän valvotti yövuoroviikon jälkeen) ja kuoret pullanleivonnan ohessa.
Puuroa olisi saanut olla enemmän sillä nyt se loppui kesken, mutta saattoi puuron maistajilla olla osuutta asiaan...
---
Karjalanpiirakat
Riisipuuro
5 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 ½ tl suolaa
Ruistaikina
2 dl vettä
1 ½ tl suolaa
1 rkl öljyä
5 ½ dl ruissihtijauhoja
Lisäksi
2 dl kiehuvaa vettä
50 g voita
Keitä puuro ensin. Laita paksupohjaiseen kattilaan vesi ja riisi. Kun riisivesi kiehuu, lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä noin 45 min. Muista sekoittaa välillä, jottei puuro pala pohjaan. Lisää suola. Jäähdytä
Sekoita kaikki taikinan aineet yhteen ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Pyöritä tangoksi ja jaa se 25-30 osaan. Painele palat litteiksi kakkaroiksi ja peitä muovilla. Kauli kakkarat ohuiksi pyöreiksi kuoriksi runsaan ruisjauhon kanssa. Peitä kuoret muovilla. Muovia käytetään, jotteivät kuoret kuivu.
![]() |
Kuvassa vasemmalla muovin alla kakkaroita, oikealla jo kaulittuja kuoria |
![]() |
Oikean rypytystekniikan opin vasta noin 10. piirakan kohdalla, tässä menossa vasta neljäs |
Tarjoile lämpiminä.
Vinkki! Munattoman, mutta yhtä maistuvan "munavoin" saa margariinista ja raejuustosta.
---
Lisäksi leivon korvapuusteja, jonka taikinasta tuli jotenkin ennätyspehmeä. Ilo on kyllä saada takaisin käyttöön oma rakas yleiskone, joka vuoden verran oli muuttoja paossa. Vegaanisen pullataikinan ohjeen löydät blogistani täältä.
Toivottavasti vieraalle maistuu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti