18. toukokuuta 2014

Karjalanpiirakat



Karjalanpiirakoita en ole tehnyt yläasteen pakollisten kotitaloustuntien jälkeen. Päätin kuitenkin haastaa itseni ja kokeilla, sujuisiko se vielä. Riisipuuron keitin edellisenä yönä (vähän valvotti yövuoroviikon jälkeen) ja kuoret pullanleivonnan ohessa.

Puuroa olisi saanut olla enemmän sillä nyt se loppui kesken, mutta saattoi puuron maistajilla olla osuutta asiaan...

---

Karjalanpiirakat

Riisipuuro
5 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 ½ tl suolaa

Ruistaikina
2 dl vettä
1 ½ tl suolaa
1 rkl öljyä
5 ½ dl ruissihtijauhoja

Lisäksi
2 dl kiehuvaa vettä
50 g voita

Keitä puuro ensin. Laita paksupohjaiseen kattilaan vesi ja riisi. Kun riisivesi kiehuu, lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä noin 45 min. Muista sekoittaa välillä, jottei puuro pala pohjaan. Lisää suola. Jäähdytä

Sekoita kaikki taikinan aineet yhteen ja  vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Pyöritä tangoksi ja jaa se 25-30 osaan. Painele palat litteiksi kakkaroiksi ja peitä muovilla. Kauli kakkarat ohuiksi pyöreiksi kuoriksi runsaan ruisjauhon kanssa. Peitä kuoret muovilla. Muovia käytetään, jotteivät kuoret kuivu.

Kuvassa vasemmalla muovin alla kakkaroita, oikealla jo kaulittuja kuoria

 Harjaa kuorista ylimääräinen jauho pois ja levitä riisipuuroa tasaiseksi kerrokseksi kuoren päälle. Muista maltti, jotta puuro riittää kaikkiin piirakoihin. Taita ensin reunat keskelle ja rypytä reunat puuron päälle.

Oikean rypytystekniikan opin vasta noin 10. piirakan kohdalla, tässä menossa vasta neljäs


 Paista piirakoita 250 C lämmössä noin 15 min, kunnes reunat ja puuro saavat väriä. Kasta paistetut piirakat vesi-voiseokseen tai voit sivellä seoksen piirakoiden päälle. Peitä piirakat leivinpaperilla ja kääri liinaan ja halutessasi vielä muovilla ja anna kuorien pehmetä.

Tarjoile lämpiminä.

Vinkki! Munattoman, mutta yhtä maistuvan "munavoin" saa margariinista ja raejuustosta.

---

Lisäksi leivon korvapuusteja, jonka taikinasta tuli jotenkin ennätyspehmeä. Ilo on kyllä saada takaisin käyttöön oma rakas yleiskone, joka vuoden verran oli muuttoja paossa. Vegaanisen pullataikinan ohjeen löydät blogistani täältä.

Toivottavasti vieraalle maistuu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti