Eilen myöhästyin Keiteleen vapputorilta. Se oli kaiketi alkanut noin klo 13 ja lähdin kolmen aikaan torille. Vastaan tuli tyttöjä metrilakupussit kädessä, ja innoissani lempivappuherkkujen saatavuudesta menin nostamaan vielä nopeasti rahaa. Saapuessani torille näin vain kaksi pakattua pakettiautoa ja miehiä hyppäämässä autojen kyytiin. Pettymys oli sanoinkuvailemattoman suuri.
Tulin sitten kotiin ihmettelemään, mitä vappuherkkua sitten söisin. Simaa oli, muttei edes munkkeja. Eikä ollut edes tarpeeksi paistoöljyä, että niitä olisin sitten voinut tehdä.
Teinkin pusuja! Puolikkaalla ohjeella, sillä ei olisi yksin hyvä syödä kaikkea. Lisäksi puolikas taikina sopi hyvin pieneen kakkuvuokaan.
---
Vegaanipullataikina
0,5 l soijamaitoa
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
1½ rkl kardemummaa
200 g vegaaninen leivontamargariini (Esim Keiju)
n. 15 dl vehnäjauhoja
Lisäksi pusuihin
uunivuoka
sulaa margariinia
kanelia
sokeria
mantelijauhetta
Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet. Lisää jauhoista reilu puolet, noin 11 dl ja lisää sitten sulatettu margariini. Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa 10-15 min, jonka jälkeen anna taikinan kohota n. 45 min. Vaivaa kohotettu taikina kasaan ja jaa taikina yhtäsuuriin, noin kämmenen kokoisiin paloihin. Pyörittele paloista tasakokoisia pullia.
Pusut
Sekoita kanelia, sokeria ja mantelijauhetta oman makusi mukaan laakeassa astiassa. Voitele vuoka sulalla margariinilla. Kasta jokainen pulla ensin sulaan margariiniin ja asettele sitten vuokaan. Täytä vuoka pullilla. Laita uuni lämpenemään tasalämmölle noin 215 C. Kohota pullia vuuassa noin 15 min ja paista sitten uunissa keskitasolla noin 25 min, tai kunnes pullien pinnat ovat saaneet hieman väriä.
---
Valmiit pullat nousevat hyvin vuuasta. Nauti yksin tai hyvässä seurassa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti